Midtjysk Astro Icon

Midtjysk Astronomiforening

Foreningen for alle astronomiinteresserede

Sidst opdateret: 21/03/2024 23:23

Nyt fra Kepler

Astrofysiker Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet har løbende holdt MAF´s medlemmer informerede om Kepler missionen og d. 15. maj 2012 var det blevet tid til en ny opdatering og alle stole var besat i lokale 117 på Silkeborg Højskole.

hans 2011 1600x1067 Kepler



Hans startede med at konstatere, at Kepler missionen er blevet forlænget med mindst 4 år og i løbet af 2012 vil data fra Kepler blive offentliggjort øjeblikkeligt, så alle får adgang til dataene samtidig. Kepler satellitten blev opsendt i marts 2009 og missionen kan strække sig over ca. 11 år, herefter løber satellitten tør for brændstof og bliver svær at styre. Af hensyn til evt. nye repeterede Hans også kort de 2 hovedformål med missionen, nemlig at finde exoplaneter (ved passage metoden) samt studier af stjerneskælv – asteroseismologi. Specielt det sidste har Aarhus forskernes interesse og her er de blandt verdens førende. Kepler holder øje/pixels med ca. 170.000 stjerner på kanten af Mælkevejen i området mellem Svanen og Lyren.

Pr. december 2011 var der fundet 2326 nye planetkandidater og tallet vokser hele tiden og fra studier af disse planeter og deres baner kan det konkluderes at dannelse af solsystemer er langt mere dynamisk og kompliceret end tidligere antaget. Man har fundet planeter som absorberer mere lys end ”det sorteste kul”, planeter som roterer modsat moderstjernen, planeter som kredser om dobbeltstjerner og generelt tyder det på at der er mange ”multiplanetsystemer” med relativt små planeter. Man har også fundet en planet (Kepler 22b), som ligger i den ”beboerlige zone” samt planeter med spor af vand og methan. SETI folkene er - med Allen Telescope Array - begyndt at lytte efter livstegn fra nogle af de planeter, som Kepler har fundet. ELT (Extremly Large Telescope), som bygges i Chile, skal også bruges til søgning af biomarkører på de fundne exoplaneter. Ved Aarhus Universitet oprettes et nyt Center for Stellar Astrofysik, som bl. a. også skal arbejde med studier af biomarkører fra observationer af exoplaneter samt med mikrobiologiske undersøgelser i laboratoriet. Der afholdes indvielse d. 25. juni 2012 og Hans vil sørge for at MAF´s medlemmer får mulighed for at deltage.

Den sidste del af foredraget omhandlede Keplers foreløbige bidrag til asteroseismologien. Og studier af svingninger og skvulpebevægelser på stjernernes overflader har allerede øget mulighederne for at vurdere, hvad der sker inde i stjernerne. Stjerner af solens størrelse får dybere stemmer, når de bliver ældre og helium dannelse i centrum giver ”urene” toner. Desuden kan man se heliumflash ved overgang fra helium til carbonfusion. Alt dette kommer vi forhåbentlig til at høre meget mere om ved kommende medlemsmøder.

 

Jean Laursen